Spring til indhold

Fortællinger om alkohol

Alle fortællinger på hjemmesiden om alkohol og graviditet stammer fra interviews med kvinder, som Gravidprojektet i Aarhus har gennemført.

Enten er kvinderne gravide, har netop født eller er småbørnsmødre.

Tre ud af fire gravide har indtaget alkohol i graviditeten. Ud over det ved man kun lidt om, hvordan de ser på alkohol og graviditet. Formålet med interviewene har været at få mere viden om, hvad gravide tænker om emnet.

31 kvinder er blevet spurgt om deres viden om og holdninger til alkohol og graviditet. Desuden er de blevet spurgt om deres alkoholvaner i graviditeten og deres erfaringer i mødet med både egen læge, jordemoder, sundhedsplejerske, eventuelt socialrådgiver og misbrugsbehandler. De interviewede kvinder er enten:

  • Tilfældige gravide som er kontaktet via Jordemoderpraksis i Aarhus 
  • Meget unge gravide eller unge mødre som vi har fået kontakt til via Mødrehjælpens Projekt I Gang og Sundhedsplejens mødregrupper for helt unge kvinder.
  • Gravide eller småbørnsmødre som enten har haft problemer med alkohol eller andre rusmidler, før de blev gravide, i graviditeten eller efterfølgende.

 

Disse kvinder har vi fået kontakt til via Alkoholbehandlingen, Bostedet Ellengården og Familiehuset Spanien. 
Navn, alder og eventuelt antal børn er ændret for at sikre kvinderne anonymitet.

Hovedparten af interviewene er blevet til undersøgelsen, Graviditet & Alkohol 2010-2011. Fortællinger baseret på 30 kvalitative interviews med gravide og mødre. 

Tak til Aarhus og til alle de kvinder som Aarhus har talt med og til alle fagpersoner, som har hjulpet med kontakten til kvinderne.

 

 

Bente 33 år

Jeg er gravid med mit andet barn. Min jordemoder har ikke spurgt til alkohol i denne omgang, men min læge har spurgt.

Så svarede jeg, at jeg ikke har haft lyst til at drikke mig fuld, men at jeg har drukket lidt i ny og næ, hvis det har set lækkert ud. Det har jeg haft det fint med. Så blev der ikke snakket mere om det. Det var ved den første lægeundersøgelse, hvor det blev liret af midt i alt det andet, der skal lires af.

I min omgangskreds er der ligesom to forskellige grupper af gravide. Der er de, der ikke drikker noget som helst og i øvrigt ikke bruger noget parfume eller andet. Helt økologiske og parabenefri og så er der dem, der er en lille smule mere pragmatiske. Det er den sidste gruppe eller segment, som jeg tilhører. Jeg har nok gennemsnitlig drukket en til to genstande om måneden i min graviditet. Det højeste antal genstande, som jeg har drukket ved en lejlighed, efter jeg fandt ud af, at jeg var gravid, vil jeg tro må være to eller tre genstande.

Jeg føler mig talt ned til af Sundhedsstyrelsens anbefaling. Det er lidt irriterende, at man får at vide, at man ingenting må. Hvis nu det er et kæmpestort afsavn, så vil man måske rent faktiske have en meget bedre graviditet, hvis man undte sig selv lidt ind i mellem. På den måde behøver man ikke føle, at det bare er ni måneder, hvor man er sat helt på standby.

Sundhedsstyrelsen anbefaler også nul alkohol, fra du overvejer at blive gravid. Nej, nu må de altså simpelthen holde. Det kan jo være to år eller mere. Det er da simpelthen for urealistisk

______________________________________________________________________________

 

Charlotte 38 år

Jeg er gravid for tredje gang. Den første gang jeg var til jordemoder, spurgte hun til alkohol og fortalte lidt om Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Jeg fortalte hende, at jeg godt kan finde på at drikke et halvt glas ind i mellem. Det kommenterede hun ikke på.

Jeg har ikke drukket fast hver uge. Jeg har nok drukket ti glas i hele min graviditet. Mest ved festlige lejligheder. Det gør da indtryk på mig, at de siger, det er ret skadeligt for børn. Men da jeg ikke drikker meget, så ændrer det altså ikke på mit forbrug.

______________________________________________________________________________

Kirsten 45 år

Jeg fik mit sidste barn for to år siden. Det var et ønskebarn.

Jeg havde tidligere haft mange problemer med alkohol. Da jeg kom til min læge første gang i graviditeten, spurgte han ikke til mine alkoholvaner. Det er selvom, at han godt vidste, at jeg havde svært ved at styre mit alkoholforbrug. Han havde jo udskrevet antabus til mig nogle år før over telefonen. Det har jeg godt nok undret mig over. Han er en rigtig familielæge, og på papiret er vi jo en solid familie. Både min mand og jeg er veluddannede og har gode jobs.

Det var så skamfuldt at have et alkoholproblem og så samtidig være gravid. Det er det værste af det værste. Det ville være rart, hvis min læge og jordemoder havde spurgt til mine alkoholvaner. Det ville have været en åbning. Jeg sad jo bare der og syntes, at det hele bare var så pinligt. Det at de ikke spurgte, det gjorde jo i den grad, at det blev endnu mere tabuiseret. De skal ikke være så berøringsangste, det skal de bare ikke. De skal turde spørge, fordi det er altså ikke særlig rart selv at være den, der skal nævne det. Det er det ikke, fordi man er bange for, at de bare himler med øjnene og tænker, ”Hold da kæft, og så skal hun have et barn”.

______________________________________________________________________________

Trine 18 år

Jeg bor alene med min fire måneder gamle søn. Jeg er ikke sammen med min søns far længere.

Jeg var fem uger henne, da jeg fandt ud af, jeg var gravid. Jeg tog en graviditetstest for sjov, fordi jeg havde nogle symptomer på det. Da jeg gik til min læge, spurgte hun ikke til alkohol overhovedet. Det er der heller ikke andre, der har gjort. Det ville have været okay, hvis de havde spurgt.

Jeg synes, det er ren logik, at alkohol skader, når man er gravid. Jeg ved ikke, hvad Sundhedsstyrelsen siger i forhold til gravide og alkohol. Det skulle ikke undre mig, om de sagde, man skulle lade være. Det er ikke så meget gravide, man har hørt om. For mig at se er det ren logik, at alkohol skader, når man er gravid.

Ud over de to fester i starten af graviditeten hvor jeg drak, har jeg ikke drukket overhovedet, mens jeg var gravid. Jeg tror andre gravide har det lige som mig. De drikker, så længe de ikke er blevet klar over endnu, at de venter barn.

Jeg var til en fest på min venindes arbejde, hvor chefen tilbød mig en øl. Det synes jeg ikke, han skulle have gjort.

______________________________________________________________________________

Tina 36 år

Jeg har aldrig haft et egentligt alkoholproblem. Mit forhold til alkohol har altid været sådan, at jeg er nødt til at være vældig opmærksom på, hvor meget jeg drikker. Hvis ikke jeg tæller genstande, bliver det til for meget alkohol.


Jeg har to børn. Da jeg var gravid, drak jeg nok begge gange mellem seks og otte glas om ugen. Det synes jeg selv er okay, selv om jeg godt ved, at mange har sådan en nul-tolerance. Fx mine veninder, det er næsten som om de gror englevinger i samme øjeblik, de er befrugtede! Men sådan har jeg altså ikke haft det. Jeg vil have lov til at nyde en kold øl eller to på en sommerdag eller et glas rosévin til grillen om aftenen. Selv når jeg er gravid.

Jeg tror på, at det er summen af laster, og jeg er faktisk ret sund på alle andre områder.

______________________________________________________________________________

Simone 27 år

Jeg er lige gået på barsel. Jeg er gravid med mit andet barn. Min læge har ikke rigtig spurgt til alkohol. Han sagde, du drikker vel ikke, og du ryger vel ikke? Og så svarede jeg nej.

Mine forældre synes godt, man kan tage et glas ind i mellem. De synes, at det er blevet lidt hysterisk. For eksempel her i julen sagde de, at nu havde de købt den her rigtig gode vin. Skal du ikke have? Nå nej det skal du vel ikke. De siger ikke mere, men de ser bare ud, som om de synes, jeg er lidt fjollet. Men jeg synes ikke, alkohol og graviditet hænger sammen.

Blandt mine venner er der forskellige holdninger. Nogle drikker slet ikke, mens andre drikker lidt ind i mellem.

______________________________________________________________________________

 

Signe 21 år

Jeg er gravid med mit første barn. Det er ikke en planlagt graviditet.


Efter at jeg fandt ud af, at jeg var gravid, har jeg kun drukket en Sommersby en enkelt gang. Jeg har altid vidst, at når jeg blev gravid, så ville jeg ikke røre alkohol. Jeg ved jo, at det skader, og jeg vil havde det rigtig dårligt, hvis jeg var skyld i, at der var noget galt med mit barn.

Før jeg blev gravid, kunne jeg drikke rigtig meget, når jeg gik i byen. Jeg har prøvet at regne på, hvor mange gange jeg har drukket, før jeg fandt ud af, at jeg er gravid. Der var i hvert fald en gang, hvor jeg var rimelig fuld. Det er lidt tilfældigt, at jeg ikke har været til flere fester i starten af graviditeten.

______________________________________________________________________________

 

 

Lise 43 år

Da jeg fik min datter for fem år siden, havde jeg været ædru i et år.

Jeg var stoppet med at drikke tre måneder før, jeg fandt ud af, at jeg var gravid. Jeg troede simpelthen ikke, jeg kunne blive gravid. Det kom som en stor overraskelse. Da jeg havde været ved lægen, svævede jeg jo hen ad gaden! Så stolt var jeg og er stadigvæk.

Jeg valgte at fortælle min jordemoder, at jeg havde haft problemer med alkohol. Jeg tænkte, de måske kunne støtte mig i graviditeten. Jeg tænkte også, at jeg måske havde brug for nogle særlige vitaminer for at give mit barn den bedste start.

Jeg kom til at fortryde, at jeg havde fortalt det. Jeg skulle til scanning hver uge, og måden jeg blev mødt på, det var sådan, at hun gik tæt ind på mig. Hun skulle lige lugte, om jeg havde drukket. Jeg følte, at hun var mistænksom og ville kontrollere mig. Det er ikke, fordi jeg synes, de skulle have taget særlig hensyn til mig. En form for forståelse for at jeg var Lise, som er gravid og forsøger at være ansvarlig for min egen graviditet, havde nu været rar. Det ville have været en stor hjælp, hvis de havde spurgt interesseret til, hvordan det gik for mig med ikke at drikke. Det er jo ingen kunst at stoppe med at drikke. Det er en kunst at lade være med at starte igen, at leve uden alkohol. Jeg har det svært med mine følelser, og det er følelser, jeg var vant til at drikke på. Det måtte bare ikke ske nu, da jeg var gravid. Derfor havde jeg brug for lidt hjælp til at få ordene og mine følelser lidt ud. I stedet blev jeg betragtet som alkoholiker. Jeg var ikke en kvinde, der var gravid, og det gik mig meget på psykisk.

Jeg ville ønske, at jeg ikke havde sagt det. Men på den anden side, ville jeg aldrig have tilgivet mig selv, hvis jeg ikke havde været ærlig om det.

______________________________________________________________________________

 
 

Sara 22 år

Jeg skal snart føde mit første barn.

Da jeg blev gravid, var det ikke planlagt. Vi fandt ud af det, fordi vi var ude på sygehuset for at blive testet for noget andet. Der tog de en graviditetstest, fordi jeg var gået over tiden. Det var noget af et chok at finde ud af, at jeg var gravid.

Jeg har overhovedet ikke drukket i graviditeten, kun i starten hvor jeg var til en festival i fire-fem dage. Da drak jeg rigtig meget. Jeg har bare ikke lyst til at drikke, når jeg er gravid. Det er jo ikke kun dig selv, det går ud over. Tænk nu hvis der er noget galt med barnet, så ville jeg jo gå og tænke, om det kan have noget at gøre med, at jeg havde drukket. Jeg synes, man er bundegoistisk, hvis man drikker. For man ved jo, at barnet bliver lige så påvirket som en selv.

Læs mere om hvordan alkohol påvirker det ufødte barn

______________________________________________________________________________

 

Lotte 30 år

Jeg har tidligere været misbruger af hurtige stoffer. Derfor er jeg blevet fulgt tæt under min graviditet, selv om jeg var stoppet, før jeg blev gravid.

Jeg blev ikke spurgt til mit alkoholforbrug. Det er selv om, jeg kom til kontrol en til to gange i ugen på grund af for højt blodtryk, og fordi mit barn ikke voksede, som han skulle. Jeg kan huske, de spurgte til cigaretter, og at jeg løj om, hvor meget jeg røg. Jeg synes, at de forskellige fagpersoner, som har været involveret i min graviditet, har været optaget af alt mulig andet end alkohol.

Jeg synes, det er blevet lidt hysterisk, at man slet ikke må drikke. Jeg har mest drukket lidt, når de andre har siddet og drukket. Jeg drak kun øl, da jeg var gravid og sådan mellem en og tre øl på en dag. Jeg har aldrig syntes, at jeg har haft problemer med alkohol. Det har været de hurtige stoffer, der var problemet. Hvis du spørger mig, så synes jeg altså ikke, man drikker, hvis man drikker en eller to genstande om dagen.

Når man er gravid, er det okay at drikke lidt i ny og næ. Hvis man er til en familiefest, så må det være i orden over en lang aften at drikke både velkomstdrink, hvidvin, rødvin og dessertvin. Man behøver jo ikke tage mere end en af hver. Selv om man er gravid, kan man godt hygge sig. Det behøver jo ikke blive til ti genstande eller mere, men jeg synes stadig, det er okay at hygge sig og være med sammen med de andre. Hvis jeg blev gravid igen, så ville jeg ikke helt lade være med at drikke.

Læs her om alkohol og fosterskader.

______________________________________________________________________________

 

Sanne 30 år

Jeg har termin lige om lidt. Det er mit første barn.

 

Jeg synes ikke, det er okay at drikke. Jeg nipper selv, men det er mere smagen og duften. Det giver mig noget. Men jeg synes ikke, det er i orden at drikke. Jeg ville ikke på nogen måde drikke et glas eller en hel genstand. Det har jeg overhovedet ikke gjort i hele min graviditet. Det er på nippeniveau. Snus, nip og på tungen.

I min omgangskreds er der en del gravide. De drikker heller ikke rigtigt. Der er nogle, der slet ikke har rørt alkohol, siden de blev gravide. Så er der dem, som skåler ligesom mig. De drikker ikke et helt glas rødvin. Slet ikke.

______________________________________________________________________________

Isabella 21 år

Jeg fik mit første barn for cirka et år siden. Det var planlagt. Vi ville gerne være forældre.

I starten af graviditeten havde jeg så meget kvalme, kastede op og blev så tynd. Min læge sagde til mig, at nu skulle jeg bare have noget mad og drikke ned. Om det så var alkohol så ned med det!

Jeg drak meget lidt i min graviditet, mest hvis vi havde gæster eller var til fest. Typisk har jeg drukket et enkelt glas vin eller to. Da min mor fik mig, var hun også ung og festede meget. Der gik lang tid, før hun fandt ud af, at hun var gravid, og derfor fortsatte hun jo med at feste. Du har jo ikke taget skade, sagde hun til mig, og det er jo rigtigt nok. Jeg tror også, at hvis du drikker i graviditeten, så er der forskel på hvad du drikker. Jeg har mest drukket rødvin, og det siges jo at være godt for mange ting.

____________________________________________________________________________

Rikke 35 år

Jeg skal føde mit andet barn om et par måneder.

Jeg synes, at det er logisk, at man ikke skal ryge eller drikke, når man er gravid. Min egen erfaring er jo, at man drikker alkohol for virkningens skyld, og så synes jeg ikke, det hører sig til, når man er gravid. Jeg har overhovedet ikke drukket i min graviditet

___________________________________________________________________________

 

Maja 20 år

Jeg er blevet alene med min søn. Vores forhold kunne ikke holde til et barn, men min eks-kæreste besøger ham ind i mellem. Vores søn er et halvt år nu.

Da jeg var oppe ved lægen, spurgte han både til cigaretterne og til alkohol. Han var mest optaget af, at jeg røg. Det syntes han var en rigtig dårlig idé. I forhold til alkohol, så anbefalede han mig at drikke et glas rødvin om dagen. Han sagde, det var godt for blodprocenten, selv om den ikke var lav. Jeg fortalte ham, at jeg ikke bryder mig om vin, men han syntes nu, det ville være godt alligevel. Jeg prøvede at skjule smagen ved at drikke glögg, men jeg kunne ikke få det ned.

Jeg er lidt splittet, når det kommer til spørgsmålet, om man bør holde sig helt fra alkohol i graviditeten. På den ene side tænker jeg, at det ikke kan være sundt. På den anden side så har jeg jo set mange, der har drukket en del, også mens de var gravide. Der er jo mange i min familie, som har problemer med alkohol. Og deres børn ser jo ikke ud til, at de har taget skade.

Alkohol kan skade det ufødte barn. Læs mere om hvilke skader det kan få på grund af alkohol.

 

___________________________________________________________________________


Hanne 32 år

Både min læge og jordemoder har spurgt, om jeg drak. Jeg synes, det er helt naturligt, at de spørger til det. Men min dårlige samvittighed fik mig til at benægte.

Nej, det er der ikke noget om, svarede jeg. Så spurgte de ikke om mere, men skyndte sig i stedet videre til det næste emne.

Vores venner vidste, at jeg havde det svært. Måske er det derfor, de ikke blandede sig, når vi sad sammen og drak. De vidste godt, jeg var gravid. Jeg har også nogle gange siddet på værtshus og drukket, da jeg var højgravid. De gange har der været nogle, som er kommet med kommentarer. Det har været ubehageligt, for jeg har jo godt vidst, at det ikke var godt.

Jeg tror ikke, det er en god ide at drikke hver dag, men jeg tror altså ikke, det skader at drikke lidt. Jeg tror, det har noget med ens livsførelse at gøre. Hvilken form for næring man indtager. Om man for eksempel tager en vitaminpille. Hvis man gør det, så tror jeg ikke, at alkohol er så skadeligt. Det tror jeg ikke.

Jeg mener klart, at der er værre tilfælde end mit. Mine børn har ikke manglet noget. De har fået både rent tøj, bad, mad og kærlighed. Der er andre, som måske er narkomaner eller spiser piller. Det, synes jeg, er ti gange værre for barnet.

Hvis du spørger mig, er Sundhedsstyrelsens anbefaling lidt overdreven. Man skal selvfølgelig ikke drikke, det ved jeg godt. Det har jeg jo heller ikke gjort hele tiden. Hvis jeg bliver gravid igen, ville jeg nok heller ikke drikke.

_________________________________________________________________________

 

 

Maria 28 år

Jeg er gravid med mit første barn.

Jeg har snakket med min jordemoder om alkohol. Egentlig mest på den måde at hun har informeret mig om, at det er i orden at tage et enkelt glas, hvis man er i byen eller får lyst. Men ellers er det usundt at drikke for meget. Hun spurgte ikke om, hvor meget jeg drak og har ikke fortalt om Sundhedsstyrelsens anbefaling. Min læge har ikke spurgte til noget som helst omkring alkohol. Jeg synes nu, at det er helt naturligt, hvis de spørger.

Jeg har valgt ikke at drikke under min graviditet, men jeg kender ikke anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen.

Når jeg er sammen med mine svigerforældre eller min søster som er en del ældre end mig, så kan de godt sige, at jeg skal slappe af. Det er ikke sådan, at de opfordrer mig til at drikke. Det er mere på den måde, at de griner og spørger hinanden ”Kan du ikke huske, at du drak pænt meget, dengang du var gravid”. Jeg føler virkelig, jeg skal forklare og forsvare mine egne valg. Det kan jeg godt synes er lidt træls.

________________________________________________________________________

 

 

Mette 26 år

Det er mit første barn. Min læge har spurgt til alkohol.

Hun har spurgt, om jeg drak, da hun udfyldte vandrejournalen. Jeg svarede nej. Så satte hun nogle krydser, og så var det dét. Hun gik ikke dybere ind i det. Det var det samme ved min jordemoder.

Jeg tror ikke, det skader at drikke et enkelt glas, men for mit eget vedkommende vil jeg hellere lade være. Det eneste tidspunkt, jeg har været i nærheden af alkohol, var hvidtøl til risengrød. Det har været det. Jeg ser ikke skævt til andre gravide, hvis de drikker lidt. Det må de selv om. Det eneste tidspunkt jeg er blevet forarget, var da jeg var til et julebal. Der stod en højgravid kvinde med en fadøl i hånden og var tydeligt beruset. Det blev jeg lidt provokeret af.

_______________________________________________________________________

 
 

Tine 23 år

Jeg er gravid med mit første barn. Både min læge og jordemoder har spurgt mig, om jeg drak.

Jeg sagde nej. De fortalte ikke om Sundhedsstyrelsens anbefaling, og vi snakkede ikke mere om det. Jeg har dog fulgt med i en debat omkring det at drikke i graviditeten på hjemmesiden minmave.dk. Der har jeg blandt andet læst, at Sundhedsstyrelsens anbefaling er ændret. De siger nu, at det er okay at drikke lidt, fordi det ikke skader. Før sagde de, at man ikke skulle drikke.

Jeg tror ikke, at der er beviser for, at alkohol skader, men jeg synes alligevel, at man skulle sige, at gravide skal holde sig fra alkohol.

Jeg har slet ikke drukket overhovedet i graviditeten. At jeg ikke drikker i graviditeten skyldes, at jeg altid har tænkt, at den dag jeg blev gravid, så ville jeg bare ikke drikke.

Tine har misforstået Sundhedsstyrelsen anbefaling. Læs mere om anbefalingen.

_______________________________________________________________________